Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αισχύλος και ''Επτά επί Θήβας''

Το ''Θέατρο της Δευτέρας'' προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση από το 1976 ως το 1992. Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις με κείμενα διάσημων συγγραφέων και δραματουργών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τσέχωφ, Στρίντμπεργκ, Μολιέρος, Ουίλιαμς αλλά και Αριστοφάνης, Αισχύλος, Σοφοκλής μεταφέρθηκαν από το σανίδι στην μικρή οθόνη. Πλέον το ''Θέατρο της Δευτέρας'' προβάλλεται από την ΕΤ1 κάθε Σάββατο στις 14.00/14.20. 
Το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 14.20 θα προβληθεί το έργο του Αισχύλου ''Επτά επί Θήβας'' σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου και Γιάννη Τσαρούχη. Η τραγωδία αυτή παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 467 π.Χ. και βασίζεται στον μύθο των γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη, οι οποίοι αφού αρχικά συγκυβερνούσαν στην Θήβα στο τέλος αλληλοεξοντώθηκαν. Ο Αισχύλος στους ''Επτά επί Θήβας'' δίνει αντιπολεμικό μήνυμα προβάλλοντας (ιδιαίτερα μέσω του χορού) τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.


Ο Αισχύλος γεννήθηκε το 525/4 π.Χ. στην Ελευσίνα και συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους. Έγραψε -μάλλον- 90 έργα από τα οποία μας σώζονται οι τίτλοι 70 έργων αλλά ολόκληρα μόλις 7 (Ικέτιδες, Πέρσαι, Επτά Επί Θήβας, Προμηθεύς Δεσμώτης, και η τριλογία Ορέστεια με τα έργα: Αγαμέμνων, Χοηφόροι και Ευμενίδες). Θεωρείτε ο θεμελιωτής της ευρωπαϊκής δραματουργίας καθώς μείωσε τον ρόλο των χορικών μερών και αύξησε εκείνο του πρωταγωνιστή. Καθώς οι ποιητές που συμμετείχαν στους δραματικούς αγώνες ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν τρεις τραγωδίες κι ένα σατυρικό δράμα, ο Αισχύλος συνήθως συνέδεε τις τραγωδίες και παρουσίαζε μια τριλογία (μόνη που μας σώζεται η ''Ορέστεια''). Εισήγαγε τον δεύτερο υποκριτή και χρησιμοποίησε με τον δικό του, προσωπικό τρόπο την καινοτομία του Σοφοκλή να εισάγει και τρίτο υποκριτή.  Πέθανε το 456 π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου